НПГ стана част от националната инициатива по повод отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата

НПГ „Д. Талев“ стана част от националната инициатива на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Инициативата се провежда за трета година и в нея взеха участие над 300 училища.
Точно в 12.00 часа на 17.02.2022г. всички участници от България и българските училища в чужбина започнаха колективна рецитация на стихотворението „ Обесването на Васил Левски“. Събитието ще бъде отразено в YouTube с общ видеоклип, включващ кадри от всяко училище. А на сайта 150.vasillevski.online могат да бъдат гледани всички записи.
Като част от инициативата, учениците от 10а и 10в клас при НПГ „ Д.Талев“ – с ръководител гл. учител Елена Търтова – направиха своя рецитаторска интерпретация на Ботевата елегия „ Обесването на Васил Левски“.
С вълнение и родолюбиво чувство те съпреживяха Ботевото произведение и проучиха творческата история. А тя е следната: Ботев приема много тежко смъртта на Левски. Загинал е приятелят, човекът с „нечут характер“. Затова творецът дълго носи стиховете за Апостола в себе си. Пише различни варианти в тефтерчето си. Първият цялостен вариант е отпечатан в Календар за 1876 г., като в средата е бил положен ликът на Левски.
Вторият вариант е поместен във вестник „ Нова България“ – 12.08.1876 – два месеца след смъртта на Ботев и бързо се разпространява в сборниците с народни песни, т.е. бързо народът припознава думите на Ботев за Левски като свои.
В традиционните общества календарите са използвани основно за определяне на празниците, посветени на светци. В Ботевите календари, освен християнските празници, са били отбелязвани дните на „мъченик Хаджи Димитър“ и „ мъченик Васил Левски“, заедно с дните на още няколко борци за свобода.
Така се е съхранявала паметта за героите, което е и нужно за народа – да се припомнят свещените ценности, да се следва героичният пример, да се укрепва вярата в безсмъртието на общността.
Левски не е само портрет.
Левски е ИДЕЯ!
Поклон пред паметта му!

Leave a Reply

Your email address will not be published.