НПГ взе участие в IV издание на Националната инициатива за отбелязване на 151 години от гибелта на Васил Левски

НПГ ” Димитър Талев ” взе участие в Четвъртото издание на Националната инициатива за отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола на свободата. Точно в 12.00 часа ученици от 9в и 11в клас рецитираха стихотворението ” Обесването на Васил Левски”. Миналата година в инициативата се включиха и учениците от 11а клас.
Националното мероприятие стартира през 2021 г. по идея на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив с 3500 ученици от I до XII клас от 12 образователни институции. През следващите години броят на участващите училища нараства и през 2023 г. в инициативата се включват стотици ученици от 453 образователни институции, от тях 442 от страната и 11 български училища в чужбина.
Мащабното събитие предвижда едновременно рецитиране на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ от учениците от училищата в страната и от българските училища в чужбина, след което видео и снимков материал се публикува на електронната платформа на организатора.
Едновременното изпълнение на стихотворението – символ на мощта на Ботевото слово, създава особена атмосфера в класните стаи и дава възможност повече ученици да научат произведението и да отдадат почит към паметта на Апостола по един нетрадиционен начин с усещане за единение и преклонение пред паметта на великия българин.

Leave a Reply

Your email address will not be published.