Нетрадиционно отбелязване на Международния ден на екскурзовода в НПГ

Международният ден на екскурзовода /21 февруари/ бе отбелязан по нетрадиционен начин от учениците на #НПГ, специалност “Организация на туризма и свободното време”.
12 А клас се насладиха на професионално поднесената беседа в късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско, която е сред най-интересните паметници от XVII в. в българските земи. Архитектурата й, нетипичното изобразяване на канонични християнски символи, множеството женски образи по стенописите, свастиката на една от външните стени, както и многото легенди превръщат храма в обект на разнообразни хипотези… и бъдещи проучвания.
Професионалното надграждане на знания и умения за учениците продължи в Къща за гости “Дешка”, с. Горно Драглище, където дванадесетокласниците взеха участие в подготовката и реализацията на традиционни български обичаи и усвояването на кулинарни тънкости от местната кухня.
Учениците показаха любознателност, почит и уважение към родните традиции. Чрез учене чрез правене и преживяване те се докоснаха и съпреживяха дейностите във всеки момент от демонстрацията на уникалните и изключително гостоприемни домакини – баба Дешка и баба Райна, като обещаха не само да ценят и пазят традициите, но и да ги предадат един ден на следващите поколения.

Leave a Reply

Your email address will not be published.