НПГ взе участие в инициативата на Европейската комисия – Ден на европейските автори

Неврокопската професионална гимназия „ Д.Талев“ се включи в инициативата на Европейската комисия – Ден на европейските автори. Тя се проведе за първи път на 27 март 2023 г. и след това ще се осъществява ежегодно – в последния понеделник от месец март. Целта е да се насърчава четенето, най-вече при младите хора, като те се обединят чрез книгите и образованието и творчески преоткрият европейската литература в нейното езиково-културно многообразие. Първото издание на инициативата бе открито от еврокомисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж – г-жа Мария Габриел. Тя посочи, че днес в 1100 училища в Европа писатели и ученици четат откъси от европейски творби. Официалното начало на литературния празник бе под формата конференция, която може да се гледа и онлайн от страницата на Европейската комисия.
В много средни училища в България бяха поканени обществени личности и местни творци, които да четат откъси от произведения на европейски автори.
Няколко класа от НПГ „ Д.Талев“ – 12б, 10а, 9б, 9в, 8в – „пътешестваха“ из литературна Европа, заедно със специалните гости на събитието – журналистите от ТВ Запад – г-жа Ваня Вакареева и г-н Валентин Атанасов, както и с известния гоцеделчевски художник Николай Маринов. Гостите представиха пред ученическата аудитория творби на белгийско-френската авторка Маргьорит Юрсенар, на полските поетеси Халина Пошвятовска ( в превод на Лъчезар Селяшки) и нобелистката Вислава Шимборска, на големия гръцки философ и творец Никос Казандзакис, на съвременния шведски автор Фредрик Бакман, на английските творци Оскар Уайлд и У. Шекспир, на френския писател и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери. Българската литература присъстваше със съвременните автори Здравка Евтимова и Георги Бърдаров, както и с творби на Николай Хайтов и Чудомир, в които се откроява автентичната диалектна българска реч. Учителят поет от НПГ – Кирил Малаков- също гостува в класове, като запозна учениците със своето творчество и със стихове на Хайне.
Участието на НПГ „ Д.Талев“ в европейската инициатива се осъществи от учителите Елена Търтова, Кирил Малаков и Мария Кирева.
Подобрен репортаж ще бъде излъчен по ТВ Запад.

Leave a Reply

Your email address will not be published.