ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ТАНЯ МИХАЙЛОВА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „КОРЕНИ И ГРАНКИ“ В МОН

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ТАНЯ МИХАЙЛОВА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „КОРЕНИ И ГРАНКИ“ В МОН

„С огромно вълнение откривам изложбата „Корени и гранки“, вдъхновена от произведението на Димитър Талев „Железният светилник“. Смятам, че тази изложба е въплъщение на емоцията и интелигентността на учениците от Неврокопската професионална гимназия. Вярвам, че изкуството ни помага да открием себе си и че когато правиш нещо от сърце, то винаги ще бъде оценено“.

С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към учениците и учителите от Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев по време на откриването на изложбата. Тя ги поздрави за успеха и първото място от Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ в Банско и им пожела да продължават да творят в търсене на себе си.

„Щастлива съм, че нашите ученици не само се учат добре, но и правят изкуство“, каза директорът на гимназията Мария Георгиева. Тя благодари на децата и учителите за всеотдайния труд и им пожела и бъдещи успехи.

Документалната изложба „Корени и гранки“ на учениците от Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ представя фотографии с кадри от спектакъла, създаден по мотиви от романа на Димитър Талев „Железният светилник“. Той е посветен на 120-та годишнина от рождението на писателя, който е и патрон на училището. За целта към гимназията е сформиран училищен театър „Светилник“ с ръководители учителите по български език и литература от гимназията.

Произведението е вдъхновило ученици от различни класове и специалности и техни учители, които сами създават постановката. Като в истински театър в екипа са включени тонрежисьор, осветител, оператор, отговорник по компютърна обработка и графичен дизайнер. Целият спектакъл – от декора, през костюмите и компютърната обработка, до фотографиите са дело на учениците. Екипът от преподаватели по български език и литература влизат в ролята на сценаристи и режисьори, за да подкрепят възпитаниците си.
НПГ „Димитър Талев“ е създадена през 1965 г. като професионално-техническо училище по електропромишленост. Днес тя е гимназия с широк професионален профил и предлага четири професионални направления – икономика, техника, туризъм и облекло.„

https://www.mon.bg/bg/news/3453

Leave a Reply

Your email address will not be published.