Науката и бизнесът се срещнаха с професионалното образование в НПГ

Преподаватели и научни работници от Българската академия на науките, представители на Бизнес инкубатора и работодатели бяха специални гости на НПГ и участници в дискусията „Завръщане в бъдещето“.
Срещата, инициирана от инж. Ат.Савов, е посветена на роботиката, автоматизацията и изкуствения интелект в малкия и средния бизнес и е част от проекта на Бизнес инкубатора в гр. Гоце Делчев за трансгранично сътрудничество в областта на технологиите.
Учениците от професионалните направления „ Техника“ и „Икономика и туризъм“, както и гимназистите от Клуба по роботика, присъстваха на лекцията на проф. Лекова, проф. Станев, доц. Костова и доц. Кръстев, където бяха представени различни роботи в полза на бизнеса. Чрез мобилната лаборатория на БАН бе направена впечатляваща демонстрация на хуманоиден робот, телепрезентационен робот, робот за сервиране и обслужване на рецепция.
Учениците участваха в експеримент за заучаване на стихотворение наизуст с помощта на хуманоид.
Ученически екипи от икономическите специалности представиха своите най-добри бизнес идеи, отличени с призови места в Националното състезание за бизнес идеи.
Срещата на учениците с науката и бизнеса бе обогатяваща, провокираща нови идеи и пътища за сътрудничество.

Leave a Reply

Your email address will not be published.