В НПГ се проведе традиционният иновационен лагер по повод Световната седмица на предприемачеството

Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ и Джуниър Ачийвмънт България организираха и проведоха традиционния иновационен лагер в рамките на Световната седмица на предприемачеството.
Учениците работиха по тема, свързана с едно от най-значимите предизвикателства на съвременността: „Бъдещето на храната: иновации и устойчивост“. Участниците разработиха иновативна, устойчива и обществено приложима бизнес идея, която да отговаря на въпросите: Как можем да произвеждаме храна по устойчив начин? Какви иновации могат да помогнат за намаляване на хранителните отпадъци? Как новите технологии могат да подобрят достъпа до здравословна и питателна храна?
Тридесет участници от 8 до 12 клас – направление „Икономика и туризъм“ бяха разпределени на случаен принцип в пет отбора. В рамките на два часа и половина всеки отбор, подкрепен от своя ментор, предложи решение на атрактивния казус. Прилагайки принципа на „учене чрез правене”, учениците развиха своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми и успяха да се справят под напрежение и в много кратки срокове. След изтичане на зададеното време всеки отбор презентира пред журито своите идеи и решения в рамките на три минути.
Всички участници в Иновационния лагер бяха удостоени със сертификати, връчени от директора на НПГ – г-н Петков. А идеята победител стана вертикална ферма за производство на гъбена кайма на отбора Verti Grow Mushrooms, включващ учениците: Мария Христова, Мария Хасиева, Герганка Пръчкова, Ангел Стефанов, Красимира Чакърова, Алие Гаръп, ментор – Тома Мачев.
Второ място зае идеята на отбор „ Изгодна трапеза“ – приложение за следена срока на годност на продуктите в магазините. Тази иновация развиха учениците: Мария-Магдалена Стаматова, Маруся Халевачева, Денис Диреков, Всеволод Кобалски, Теодора Джамбазова, ментор Снежана Джугданова.
Трето място зае идеята: „Приложение за рецепти“ на отбора „Смарт байт“. Учениците, разработили своята креативна теза, са: Анна Михайлова, Весела Илиева, Мария Козарева, Елена Гушкова, Елена Кирева и Даниел Банев, ментор Наташа Заранкова.
Целта на инициативата бе да покаже на обществото как младите хора придобиват финансова грамотност и развиват предприемачески умения. Основната концепция на събитието бе предоставянето на познания за реалния свят на бизнеса и икономиката чрез влизането на представители на бизнеса и институциите в класната стая. Бизнес представителите поеха отговорната задача да бъдат жури и ментори. Жури: Росица Джамбазова – директор на Бизнесинкубатор, гр. Гоце Делчев и председател на Училищно настоятелство към НПГ; Галена Велева – председател на Обществения съвет към НПГ „Димитър Талев“ и представител на Сдружение на предприемачите – регион Гоце Делчев; шеф Елена Петралийска – сертифициран нутриционист от Оксфорд, дипломиран главен готвач и сертифициран специлист по балансирана веган и вегетарианска кухня. Ментори на отборите бяха: Таня Янева – експерт хранене и тренировки; Цветелина Самарова – представител на Младежки център – гр. Гоце Делчев; Снежана Джугданова – координатор проекти в Бизнесинкубатор; Тома Мачев – главен счетоводител и финансист на Бизнесинкубатор, гр. Гоце Делчев.

Leave a Reply

Your email address will not be published.