Проведе се училищен кръг на Националното състезание по приложна електроника “Мога и зная как”

Проведе се училищен кръг на Националното състезание по приложна електроника “Мога и зная как”

На 24.02.2016 г.  в НПГ“Димитър Талев“ се проведе училищния кръг на ежегодното Националното състезание по приложна електроника “Мога и зная как”, което се провежда под ръководството на МОН заедно с Търговска верига ЕЛИМЕКС.
Целта е да се мотивират  учениците от професионално направление „Техника“ за бъдеща професионална реализация по изучаваните професии, като чрез поставянето в реална работна и конкурентна среда, се стимулира развитието им в областта на електрониката.
Участниците в националното състезание са разделени в две възрастови групи с максимално по 15 участника, като І група са ученици от ІХ – Х клас, а ІІ група са от ХІ – ХІІ клас, а организатори и ръководители са учителите специалисти от направление „Техника“

Поради заявения голям интерес за участие на ученици от ІІ възрастова група, на 16.02 учителите специалисти проведоха допълнителен вътрешен кръг с тест за подбор на най-добрите 15 от тях.

Училищният кръг протече в две части – теоретична, последвана от практическа, като в първата теоретична част се включиха 16 ученика от 11-12 клас и 12 от 10 клас и след оценяването на работите им, в практическата част се допуснаха само класираните на първите 6 места от  всяка група.

С голям интерес, точност  и умения изпълниха  практическата задача  учениците от  10 клас -спояване на КИТ 133-Старт Стоп таймер от 2sek. До 3 h., а от 11 и 12 клас изработиха КИТ 134- Слънчева система с 10 мигащи светодиода.

Много добрата подготовка на нашите ученици, знанията и уменията им направиха силно впечатление и на организаторите от ЕЛИМЕКС, които изразиха възхищението си от резултатите и работата им.

С най-висок индивидуален резултат се излъчиха по двама победители от всяка възрастова група, който получиха грамоти и материални награди.

От първа група  победители са Борислав Чаушев от 10 „е” клас с …точки и Кръстиан Праматаров от 10 „ж” клас с …точки
От втора група  победители са Костадин Пелтеков от 11”ж”клас  с 86 т. и Юсуф Молла  от 12 „ж” клас  с 84 т.

Всички ученици получиха сертификати за участие, материални награди и направените техническите изделия, както и  видимото  удовлетворение, че представиха много добре себе си и училището.

Надяваме се, че двата класирани училищни отбора ще се включат и представят  така отлично и в следващия регионален кръг на състезанието, който ще се проведе в гр.Пловдив, където в  творчески контакт между учители и ученици от сродни професионални гимназии, ще сравнят постиженията си в областта на техническото обучение.
Очакваме ги като победители и в регионалния кръг! Успех момчета!

Leave a Reply

Your email address will not be published.