Федерацията на независимите строителни синдикати гостува в НПГ

Федерацията на независимите строителни синдикати в лицето на председателя ѝ инж. Цветелина Иванова и зам.-председателя Цветелина Бикарска бяха гости на Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в град Гоце Делчев.

Поканата бе от зам.-директора Елена Иванова със съдействието на Димитрия Кирева, общински координатор на КНСБ, по идея на Димитрия Хаджиева и eкипа от ученици, подготвящи училищното предаване „НПГ Podcast“ в професионалната гимназия. Целта на гостуването бе предстоящото стартиране на новата специалност за кандидатстване в училището – „Строителен техник“.

Разговорът в подкаста бе свързан с мястото на професията „Строителен техник“ в световен мащаб, причините за възникването ѝ, как и защо повечето ученици биха се припознали в нея, приложимостта на професията за региона, както и какви умения трябва да има съответния кандидат.

Инж. Цветелина Иванова разказа на учениците, че професията на строителния техник възниква през 19-ти век, когато индустриалната революция променя начина на строителство и изисква нов тип специализирани работници. С течение на времето, с развитието на технологиите и научните постижения, професията се развива и днес е необходима във всяка фаза на строителния процес – от проектирането и планирането до изпълнението и контрола на строителните проекти. Строителните техници играят важна роля в индустрията на строителството и са от голямо значение за развитието на икономиката на много държави. Друга причина за възникването на професията е стремежът към повишаване на стандартите за качество и безопасност на строителството.

Цялата статия: ТУК

Leave a Reply

Your email address will not be published.