Ученици от НПГ „Д.Талев“ участваха в изложение по Роботика в БАН

Ученици от НПГ „Д.Талев“ участваха в изложение по Роботика в БАН

На 17 април учениците от клуб ,,Роботика“ и техните преподаватели от направление ,,Техника“ в Неврокопска професионална гимназия „Д. Талев“ инж. Атанас Савова и инж. Румяна Василева присъстваха на изложение по роботика в Българската академия на науките, град София със специална покана от Института по роботика към БАН.

На изложението учениците представиха различни свои разработки на роботизирани системи: – Робот за следене на черна линия; – Робот с управление от смарт устройство; – Управление на силнотокова верига с микроконтролер, управляван жично или безжично; – Радар, използващ ултразвукови сензори, с визуализация на персонален компютър или мобилно устройство.

Със своите разработки учениците силно впечатлиха домакините и гостите на изложението, като демонстрираха завидни знания и умения.

Учениците и техните ръководители присъстваха на лекция семинар на тема ,,Роботиката- развитието през годините и бъдещето. Използването на хуманоидни роботи и изкуствен интелект в различни сфери от ежедневието на човека и тяхната помощ за подпомагане на хора в неравностойно положение.“

Специални поздравления учениците получиха от председателя на Българската академия на науките академик- доктор на математическите науки Юлиан Ревалски, директорът на Института по роботика академик Чевдар Руменин, както и от много други гости и преподаватели от различни университети и институти.

Още едно предложение за участие и реализация в съвместни бъдещи проекти получиха представителите на училището от Института по роботика към БАН, което предстои в близко бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published.