Ученици от Неврокопска професионална гимназия”Димитър Талев” – гр. Гоце Делчев се включиха в Световната седмица на парите

Ученици от Неврокопска професионална гимназия”Димитър Талев” – гр. Гоце Делчев се включиха в Световната седмица на парите

В периода 27-02 април 2017 година се провежда Световната седмица на парите, чийто официален домакин за България е Джунийр Ачийвмънт България. В рамките на една седмица милиони млади хора по света вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение,като използват въображение и творчески подход за да превърнат идеите си в реалност.

Днес, учениците от Неврокопска професионална гимназия ”Димитър Талев” и Професионална гимназия по механоелектротехника ”Юрий Гагарин“ – гр. Петрич се включиха в Световната седмица на парите, като участваха в Иновационен лагер 2017 г. – състезание, което генерира идеи. Учениците обособени в отбори мислиха върху конкретен казус и да предлагаха пътища за успешното му решаване, разполагайки единствено с достъп до компютри, интернет и съветите на бизнес консултанти доброволци. Бизнес консултанти доброволци бяха г-жа Снежана Джугданова, г-н Тома Мачев, представители на Бизнес инкубатор гр. Гоце Делчев, както и г-н Селим Адем – учител по предприемачество в НПГ ”Димитър Талев” гр. Гоце Делчев.

Събитието се проведе в мултимедийния кабинет на НПГ ”Д.Талев”. В иновационния лагер взеха участие шест отбора, които бяха разделени на случаен принцип.

Казусът по които трябваше да работят беше: “Липсата на инициативност за повишаване на доходите се отразява негативно върху нивото на финансовата грамотност. Специалистите смятат, че един от начините за преодоляване на това е чрез изграждане на предприемачески умения и нагласи, които са необходими на младите хора,както за започване на собствен бизнес, така и за успешна реализация на пазара на труда.

Вашата задача е да предложите алтернативни източници на доходи за Вас и Вашето домакинство

• Какви възможности виждате за себе си ?
• А какви – за другите членове на домакинството Ви?
• Как тези ваши доходи ще се отразят на бюджета на домакинството?
• За какво ще ги използвате?
Те разполагаха с 2 часа време за да подготвят презентация на своята идея по отбори и да я представят пред журито в рамките на 3 минути.
Презентирането на отборите се оцени от жури в състав:
– г-н Богдан Боцев, зам. Кмет на община Гоце Делчев,
– г-ца Росица Джамбазова, директор на Бизнес инкубатор гр. Гоце Делчев и председател на Училищното настоятелство на НПГ“Д.Талев“.
– г-жа Галена Велева,председател на Сдружението на предприемачите и председател на Обществения съвет на НПГ “Д.Талев“.
Журито отреди следното класиране:

1-во място на отбор № 2. В този отбор взеха участие –Кръстьо Ангелов Аврамов, Десислава Николаева Славкова, Николая Георгиева Баничанска, Величка Георгиева Трендафилова, Адиле Раифова Комарова.

2-ро място на отбор № 5. В този отбор взеха участие –Евгени Димитров Василев, Юлияна Юлиянова Душева, Красимира Георгиева Костадинова, Весела Кирилова Панева, Добринка Романска

3-то място на отбор № 3. В този отбор взеха участие – Владислава Стоилова Димитрова, Пятя НиколаеваТункова, Лили Георгиева Магдалинчева, Богомил Людмилов Ибишев,Виктория Костадинова Боринарова.

Всички участници получиха не само сертификати за участие, грамоти и подаръци, но и приятелства и приятни емоции.

Picture

Leave a Reply

Your email address will not be published.