Участие на НПГ в откриването на конференцията на Българското председателство на Съвета на ЕС …

Участие на НПГ в откриването на конференцията на Българското председателство на Съвета на ЕС …

На 24 април ученици от НПГ „Димитър Талев“ откриха с модно ревю конференцията „Професионалното образование и обучение – предпочитан избор“.Тя се проведе в резиденция „Бояна“ в гр. София. Учениците демонстрираха своите творчески проекти на тема „България – част от пъстрия свят на Европа“ като в моделите бяха вплели символи от различни страни и български традиционни мотиви.
Единият модел представлява дамско облекло, което  вплита в себе си архитектирата на няколко държави: Романтичната и грациозна Айхфелова кула е вдъхновение за горната част на блузата. Широките свободнопадащи ръкави са украсени с красиви български шевици, нашепващи легенди за отминали времена. Долната част е претворената хиперболична форма на L`Oceanographic, наподобяваща мидени черупки. За да се покаже красотата на сградата има пришити LED светлини. Моделът е изработен от учениците: Никола Стойчков – технолог, Александра Маркова – художник и Ивана Шапкова – модел с ръководител госпожа Соня Воденова.
Моделът на мъжкото облекло представлява съчетание от испанското, шотландското  и българското народно облекло. В горната част е показана България и Испания. Ризата е с традиционни български шевици. Сакото е късо и вталено с красиви пагони, обшити със златисти гайтани като при испанските тореадори. Ръкавите са широки, падащи надолу и пришити само в областта на рамото, типични за българските носии. Панталона е класически с обшит шлиц с гайтан. На талията има колан, към който са прикрепени килтът  и споранът, типични части на облеклото в шотландия. Свързващият елемент между Шотландия и България е гайдата. Моделът е изработен от учениците: Гълабина Жуглева – технолог, Златина Ковачева – художник и Димитър Гемеджиев – модел с ръководител госпожа Елена Иванова.​


Leave a Reply

Your email address will not be published.