Препоръки към родителите свързани с онлайн обучението

Препоръки към родителите свързани с онлайн обучението

Препоръки към родителите на учениците от

НПГ „Димитър Талев“

във връзка дистанционното онлайн обучение в периода на карантина

Уважаеми родители,

За всички нас, учители, ученици и родители, процесът на организиране и провеждане на дистанционен онлайн режим на обучение е нов начин на функциониране. Затова всички трябва да да проявим търпение и толерантност, търсейки оптималният вариант за комуникация.

В тази връзка имаме следните препоръки за осъществяване на ефективен учебен процес:

  1. Направете задължително контакт с училището!

Нека всички, които не са активирали профилите си в Школо.бг да го направят, а за тези от вас, които нямат такава възможност, лично да се свържат с класните ръководители за уточняване на контактите.

  1. Убедете се, че детето Ви ползва интернет за учебни цели, безопасно:
  • Опитайте се да бъдете максимално близо до Вашето дете, наблюдавайте неговите онлайн сесии, следете изпълнението на поставените задачи и проекти. Информирайте го, че никой няма правото да заглушава учител по време на онлайн сесия. В случай на заглушаване на учител от ученик, ще се прекрати провеждането на учебния час, а ученикът ще понесе отговорност, според правилника на НПГ“Димитър Талев“.
  • Станете приятел с детето си във виртуалния свят – направете регистрация в ползваните/достъпваните от него електронни дискусионни групи, социалните мрежи, чат програми, които представляват форум за обмен на знания, информация, видеоклипчета, снимки, дискусии, създаване на нови запознанства и др.  Това ще даде възможност да имате пряк поглед върху поведението на детето Ви в мрежата.
  • Инсталирайте програма за родителски контрол – програмата за родителски контрол ще Ви предостави възможност да ограничете достъпа на децата до сайтове с неподходящо съдържание, да наложите времеви рестрикции за ползване на компютъра, да блокирате ползването на определени програми и др.под.
  • Осигурете си визуален достъп до компютъра на детето си, което ще ви даде възможност без да се натрапвате да станете свидетел на посещаваните интернет страници от детето, действия, дискусии и т.н. поне за периода от време, през който сте заедно.
  • Наложете правила за безопасно ползване на интернет и следете за тяхното стриктно спазване.
  • Създайте собствен потребителски профил на детето си на компютъра вкъщи. То трябва да има собствени акаунти. Това е много ефикасен начин за контрол на дейността в интернет. И още нещо: администратор на домашния компютър трябва задължително да бъде възрастен човек. Акаунтът на детето задължително трябва да бъде без администраторски права или с ограничени такива.
  1. Подкрепяйте своето дете при трудности
  • В момента на социална изолация е от изключителна важност да си партнираме в подкрепа на учениците. Прояввайте търпение и разбиране към тях, когато се държат дистанцирано или пък са гневни. Когато пред вас се появи непреодолима бариера в общуването с детето Ви, поради натрупване на емоции или други причини, или имате нужда от друга гледна точка по даден въпрос, не се притеснявайте да се обърнете към нас. Можете да се консултирате с педагоическия ни съветник, който за целта създаде виртуален „Консултативен кабинет за родители“. Посещението може да стане като си направите профил в Microsoft Teams или през профила на Вашето дете, като гост, с код предоставен Ви от класния ръководител. Разговорите са напълно конфиденциални.
  • Децата нямат необходим е житейски опит, за да се справят сами при възникнали трудности при тяхното развитие. Затова се нуждаят от Вашата подкрепа. Класните ръководители също имат непрекъснато връзка с учениците и познават добре техните проблеми в училище. Винаги можете да се свързвате с тях по всякакви въпроси през официалния канал за комуникация, а именно чрез електронния дневник в Школо.бг. В случай, че проблемът не търпи отлагане във времето или не получите писмен отговор до 24 часа, позвънете по телефона.
  1. Погрижете се за дневния режим:
  • Присъствието на учениците в учебните часове е задължително.. Помогнете им в организацията на времето. Важно е децата да не се преуморяват Придържането към седмичното разписание на учебните часове, ще им осигури оптимално натоварване. Не се притеснявайте за оценяването на Вашите деца. Ако те следват инструкциите и редовно посещават учебните занятия, провеждани от техните учители и изпълняват поставените задачи, нямате причина за тревога. Винаги можете да се свързвате с учителите, за да получавате обратна връзка.
  • Не подценявайте нито един от учебните предмети по учебен план на детето Ви. Всеки един учебен предмет е важен за умственото, физическото, емоционалното и нравствено развитие на децата. Не забравяйте, че всеки учител в момента дава всичко от себе си и следи изпълнението на задачите от всеки един ученик.
  • Погрижете се след приключване на учебните занятия за съответния ден, детето Ви да НЕ бъде пред компютър или друго дигитално устройство. Нека играе, чете книга, гледа телевизия. Важно е да предпазим децата от увреждане на зрението.
  1. Мерки за безапасност:
  • Ако не сте си вкъщи през деня, инструктирайте децата си да не излизат навън, да не се разхождат по паркове, градинки и училищни дворове – важно е категорично да им очертаете границите на недопустимото поведение.
  • Ако не сте си вкъщи през деня, инструктирайте децата си да не отварят входната врата на апартамента/къщата и да не пускат никого в дома Ви, поради риск от насилиствено нахлуване в дома, кражби и насилие.
  • Всеки ден искайте от Вашето дете да Ви дава информация – как е минал учебният ден, какво са правили по предмети и какви задачи са възложени, какво е направено и какво остава да се изпълни и кога е срокът за изпълнение. Това показва загриженост към детето и възможност то се почувства оценено и удовлетворено.
  • Следете чатовете на децата в социалните мрежи, вайбър, инстаграм. Социалната изолация е може да е причина за предоверяване в общуването между самите тях, а нерядко в общуването с непознати. Има сериозна опасност от кибертормоз. В тази връзка говорете с тях и им обяснете кое поведение в интернет е приемливо и кое не. Бъдете конкретни и убедителни.
  • Не подценявайте никакви факти и обстоятелства, които Ви споделят децата в тази особена за всички ситуация. Всичко споделено е важно и може да е знак за някакъв проблем. В случай на нужда от съвет или подкрепа, потърсете педагогическия съветник.
  • В случай на възникнало недоразумение с учител, моля обръщайте се първо към учителя, после при нужда към класния ръководител, педагогическия съветник и в случай на необходимост, към директора на училището.
  • Когато имате нужда от осигуряване на техника за учебния процес или сериозни битови затруднения, свързани с отглеждането на децата Ви по време на извънредното положение, споделете с класния ръководител или се обърнете към директора на училището. Разполагаме със служебна компютърна техника. При възможност ще Ви помогнем, не се притеснявайте да споделите!

ВАЖНО! Целият екип на НПГ заставаме до Вас и смятаме, че заедно, ще се справим в тежката за всички ситуация.

Ние даваме всичко от себе си, за да успеем. Вярваме, че с всеки изминал ден ще се справяме на по-добро ниво, защото сме заедно за Вашите деца – родители и учители. Заедно за бъдещето!

 

                                                                                                              БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

Педагогически екип на  НПГ

Leave a Reply

Your email address will not be published.