НПГ „ Д. Талев” е едно от 30-те училища в страната, одобрено за участие в Програмата за училища посланици на Европейския парламент

НПГ „ Д. Талев” е едно от 30-те училища в страната, одобрено за участие в Програмата за училища посланици на Европейския парламент

През учебната 2017 – 2018 година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент, която е насочена към ученици от средни и професионални училища. Тя цели да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и Европейския парламент като институция, която представлява гражданите на ЕС и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.
От тази учебна година Програмата се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите до участие учебни заведения е 30 от 140 кандидатствали.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз. За втора поредна година Министерството на образованието и науката дава висока оценка и подкрепя провеждането на Програмата, като изразява увереност, че тя  ще допринесе за придобиването на нови знания и умения както от учениците,така и от учителите.

Цел, която трябва бъде постигната с течение на годините, е развиването на дълготрайни взаимоотношения и партньорства между училищата и Информационното бюро на ЕП, както и създаването на устойчива мрежа от учители като разпространители на знание за ЕС.
Представител на НПГ „ Д. Талев” в  първия обучителен семинар, който се проведе в Дома на Европа в София, е старши учител Марияна Белчева. Програмата в Неврокопската гимназия ще се координира от старши посланици Марияна Белчева и Елена Иванова, а младшите посланици са 20  умни, инициативни, креативни ученици от 8 до 12 клас.
Пожелаваме успешен старт на програмата и много успешни инициативи!

Picture

Leave a Reply

Your email address will not be published.