Национално Състезание „ Практични финанси“

Национално Състезание „ Практични финанси“

За поредна година ученици от НПГ „Димитър Талев“ в направление „Икономика“ взеха участие в Националното състезание „Практични финанси“, организирано от от Министерството на образованието и науката (МОН) съвместно с фондация „Джуниър Ачийвмънт България“.
„Практични финанси” е състезание по предприемачество, с фокус върху управлението на личните финанси като неразделна част от компетентността „инициативност и предприемчивост“. Състезанието цели да мобилизира личния потенциал на участниците, насочвайки техните усилия върху усвояването на култура на поведение, начин на мислене и подходи за действие по отношение на класически и актуални проблеми на управлението на личните финанси, включително и чрез използване на новите технологии.
В състезанието участваха ученици от VІІI до ХІІ клас, разпределени в две състезателни групи:
• първа състезателна група – ученици, които през настоящата учебна година са в VІІІ, ІХ или Х клас;
• втора състезателна група – ученици, които през настоящата учебна година са в ХІ или ХІІ клас.
По време на I кръг, участниците във всяка състезателна група се включиха в онлайн сесия и решаваха онлайн тест в реално време. Тестът съдържа 25 задачи от затворен тип. Времето за работа е 60 минути. Задачите се оценяват с различен брой точки, в зависимост от степента на сложност по критерии, определени от Националната комисия. В условието им се съдържат графики, таблици, казусни ситуации и елементи на вземане на решения, анализ и критична оценка на ситуации, заедно със задачи за проверка на теоретични знания за основни понятия от управлението на личните финанси, в следните тематични области: Движение на парите в икономиката; Образование, кариера, доход; Житейски събития; Ролята на държавата; Бюджетиране; Спестявания; Дълг; Платежни услуги; Инвестиране; Пенсиониране; Управление на риска; Разумен потребител.
Участващите ученици от страната в Първия кръг на Националното състезация са 614 , от които в първа състезателна група – 354 ученици, а във втора – 260 ученици.
За участия във Втория кръг на състезанието ( национален финал) от втора състезателна група са класирани учениците:
● Мария Попова и Хатиджа Ислямова от 11 б клас спец. „Оперативно счетоводстви“ и
● Дара Попова от 12 б клас, спец. „Икономическа информатика“
Пожелаваме им успех на финалния кръг!
Ментори на учениците са г-жа Марияна Попова и г-жа Марияна Керезиева.

Leave a Reply

Your email address will not be published.