Млади хора от Гоце Делчев, с интереси в областта на роботиката, гостуваха на учени от БАН

Млади хора от Гоце Делчев, с интереси в областта на роботиката, гостуваха на учени от БАН

Учениците от клуб ,,Роботика“ заедно с преподавателите в направление ,,Техника“ от Неврокопска професионална гимназия ,,Димитър Талев“ посетиха института по роботика- Българска академия на науките в гр. София. Учениците и техните преподаватели с интерес изслушаха различни лекции и гледаха демонстрации и участваха в дискусии по теми от роботиката и приложението и в живота на хората.
За основата на роботиката и развитието и през годините бе изнесена лекция от първия професор по роботика в България – проф. Веселин Павлов ИСИР-БАН. (Институт по системно инженерство и роботика).
Проф. д-р Анна Лекова запозна гостите учители и ученици с киберфизичните системи в областта на Роботиката, с 2D и 3D сензорни системи и устройства за целите на роботиката, мехатрониката и безконтактната технология.
Лекция и демонстрация бе представена и от доц. д-р Иван Чавдаров, свързани с изграждане на роботизирана хуманоидна ръка, роботизирана система BIG FOOT и използването на 3D принтери за направата на детайли и модули на роботизирани системи.
Доц. Александър Кръстев запозна учениците от клуб „Роботика“ със средите за програмиране и управление на хуманоидния робот НАО.
Магистър инж. Панчо Дачкинов презентира съвременните тенденции в създаването на хуманоидни и нехуманоидни роботи.
На проведената среща учениците и учителите бяха запознати с проекта „Робо-академия“ за въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти към Институт по роботика към БАН.
Идеята и основната цел на проекта е да се съчетаят иновативни технологии и подходи с опита на професионални учени и креативността на талантливите ученици. Прилагат се съвременни технологии като 3D принтиране, хуманоидни и нехуманоидни роботи за обучение на учениците.
По време на срещата учениците и учителите бяха впечатлени от нарастващото значение на роботиката,3D принтирането и развитието на съвременните технологии в ежедневието на хората.
В бъдеще предстоят множество съвместни проекти между Неврокопска професионална гимназия ,,Димитър Талев“ и Института по роботика.
                                                                                                                                                                             от Мария Савова, 9. г клас

Leave a Reply

Your email address will not be published.