В НПГ се проведе заключителна среща по програма “Еразъм”+ за учебната 2022/2023 г.

На 31.05 2023г., в НПГ се проведе заключителна среща по Програма Еразъм+, ПРОЕКТ № 2022-1-BG01-KA121-VET-000052122, Ключова дейност “Професионално обучение и образование” за учебната 2022-2023 година. На срещата присъстваха ЗДУПД – г-жа Елена Иванова, ръководителите на проведените две мобилности, участници в стажовете и ученици от 10 и 11 клас от професионално направление „Икономика и туризъм“. Чрез презентациите на ръководителите в мобилността през октомври 2022 в слънчева Малага, Испания, г-жа Илиева и г-жа Хаджиева, гостите се запознаха с мисията на проекта, целите, които участниците постигат, както и с предимствата от включването им за професионално и кариерно развитие, мултикултурното обогатяване и преодоляване на езиковата бариера. „Нашата група остави отлични впечатления сред работодатели и партньорски организации в Малага. Похвалите за свършената работа от страна на нашите домакините бяха ежедневни и мотивиращи за учениците, които не спираха да демонстрират стабилната си професионална подготовка, получена в периода на тяхното обучение и образование в НПГ“, сподели г-жа Илиева.
Ръководителите от мобилността през март 2023 във величествена Виена, Австрия – инж. Савов и инж. Шарланджиев, пък представиха емоциите от преживяното, възможностите за надграждане на знания и умения в професионалната област и изграждането на международни контакти с хора и институции. Учителите бяха единодушни, че участието в Програма Еразъм+ развива инициативността и предприемчивостта на учениците от всички специалности, както и придобиването на увереност за работа в междукултурна среда.
Осъществяването на проекта провокира интереса на учениците към професионалното образование и желанието им за включване и работа по други проекти по програма Еразъм+.
Ивана Витанова от специалност „Организация на туризма и свободното време“, участник в първата мобилност по проекта в Малага, сподели от първо лице своята мотивация за включване в мобилността, а именно надграждане на професионални умения и компетенции при работа в сферата на туризма, повишаване шансовете за успешна реализация на пазара на труда, общуване на чужд език и в мултикултурна среда. Тя бе категорична, че опитът и емоциите, които е „взела“ от стажа в Испания, са отлична основа за бъдещото й развитие и успехи в професионалното й реализиране в живота.

Leave a Reply

Your email address will not be published.