Висока оценка за дейността на младшите посланици на ЕП в НПГ „ Д. Талев

Висока оценка за дейността на младшите посланици на ЕП в НПГ „ Д. Талев

Д-р Красимира Василева, председател на Националното сдружение на българските европейски клубове NABEC, хоноруван преподавател във Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе на мониторингово посещение на заседание на младшите посланици на ЕП  в НПГ „ Д. Талев“по Програмата училище посланик на ЕП.
Д-р Василева в присъствието заместник-директорите на гимназията госпожа Василка Кирева и г-н Васил Аратлъков запозна младежката аудитория с новините, свързани с Българското председателство на ЕС , с тенденциите в развитието на европейската идея.
Модератор на срещата бе госпожа, Марияна Белчева, старши посланик на ЕП в НПГ „ Д. Талев“.
Разговорът очерта позициите на младите хора в НПГ, свързани с положителното влияние на членството ни в ЕС: благоустройството на жилищния фонд, обновяването на градския парк, програмите за мобилност. Не бяха пропуснати и някои от проблемите на Съюза.
Въпросът „Защо някои европейски държави са по-европейски от другите?“ предизвика бурни реакции.
​Филмът на Мария Савова, 9 г клас, представи идеята  за общоевропейската детска мечта.
Людмила Фончева, 8 а, и Сюлейман Господев , 9 а, споделиха преживените емоции в столицата на Европа чрез презентация със закачливото заглавие „ До Брюксел и обратно“.
Те  предизвикаха интерес у своите съученици и блеснаха със знания за културните и архитектурните забележителности на града.
​​С нови идеи обогати гимназистите презентацията на Соня Щуркова, 11 б, посветена на преодоляването на стереотипите в общуването. Впечатлена  от разнопосочната  и активна дейност на младшите посланици, Д-р Василева даде висока оценка за работата на учениците.
Като изключително ползотворно гостът определи сътрудничеството с медиите, с гражданите и с училищната общност в Гоце Делчев и района, в лицето на основните училища.
Председателят на Националното сдружение на българските европейски клубове NABEC насърчи учениците да продължават изразяват личното си мнение, да отстояват позиции, основани на знания,  защото само „информираният човек взема правилни решения“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.