Бизнесът преподава в НПГ

Бизнесът и науката си сътрудничиха отново в НПГ „ Д.Талев“ чрез инициативата „ Бизнесът преподава“ . В часовете по компютърна обработка на финансово-счетоводна информация търговските представители на „Микроинвест ООД“ – Лили и Тони Бозаджиеви от книжарница „Фонтана“ – запознаха учениците от 12 клас специалност „Оперативно счетоводство“ с новостите на програмните продукти. Фокусът на срещата бе обучение за работа със счетоводния продукт Delta Pro – създаване на фирма, изготвяне на индивидуален сметкоплан, въвеждане на партньори, контиране, амортизационни планове, ДДС дневници, използване на бързи команди и шаблони.
Особен интерес предизвика най-новият продукт за безхартиено счетоводство на Микроинваст Sendera – система за електронен обмен, класификация и осчетоводяване на документи. Учениците бяха впечатлени от възможностите му чрез снимка на документ да се импортират данните в счетоводния софтуер и да се осчетоводят автоматично.
На урока присъства и д-р на ик.н. Георги Четрафилов, който осигури техническото обезпечаване на часа.
Срещата с бизнеса е инициирана от преподавателите по счетоводство в НПГ Марияна Попова и Марияна Керезиева. Активната позиция на учениците и компетентните въпроси впечатлиха гостите. Всички отчетоха приноса на закупените софтуерни продукти за качествения процес на обучение и за взаимовръзката между теория и практика.
Ученици и преподаватели изразиха благодарността си към гостите от книжарницата „Фонтана“ за практическите насоки и полезните съвети.
Уроците с участието на бизнеса са традиция за НПГ „ Д.Талев“ и са част от стратегията на професионалната гимназия практически да подготвя своите ученици за успешна професионална реализация.

Leave a Reply

Your email address will not be published.