Гоцеделчевски ученици в големия свят на поезията

Гоцеделчевски ученици в големия свят на поезията

КАПЧИЦА

Вали дъждът, не спира,
небето плаче с мен,
душата ми умира
от болка. Свят студен.
И капчицата малка
с изящен пирует
търкулва се в дланта ми,
родена съм с късмет.
На танца и гальовен
се смея от сърце,
студът е вече спомен
от капчица-перце!

Това е стихотворението, донесло наградата „Най-талантлив млад поет“ на Елена Апостолова – ученичка  от 12. клас в НПГ „Димитър Талев“. Тя и още трима членове на литературен клуб „Амброзия“ в училището заедно със своя  ръководител – учителя поет Кирил Малаков, взеха участие в петнадесетото  издание на фестивала  „Мелнишки вечери на поезията“. За първи път  тази година на  престижния форум  за поезия на балканските народи се представи и литературен клуб от млади творци – клуб „Амброзия“. Учениците изпълниха свои стихотворения  в Културния дом на град Сандански и  Кордопуловата къща в Мелник. Рециталите им предизвикаха интереса на публиката. Освен това нашите ученици участваха в обсъждането на стихосбирки на утвърдени поети, докоснаха се до различни стилове, запознаха се с интересни творчески биографии.

Доволни, обогатени с много впечатления, младите творци  Емилия Манчева  и Тодор Близнаков  споделиха, че срещите им с известни поети са били изключително ползотворни за тях – чули са много силни стихотворения, създали са свои критерии за поезия. А Тодор е почувствал вдъхновение за нова творба, която скоро ще види бял свят.

Най-голямо е задоволството  на Елена Апостолова, която е била приятно изненадана от наградата на тричленното жури.  Впрочем, това не е първата и награда. През февруари тази година тя  зае  трето място на  гоцеделчевския конкурс за поезия „Златен явор“. От 5. клас, когато е била изкушена от поетичното слово, досега е вярна на перото. Особено много и е дало участието в училищния литературен клуб. В него е получила „добро поетическо образование“, както тя се изразява, запознала се е с автори  като   Евтим Евтимов, Борис Христов и други.

Да пожелаем на младите гоцеделчевски поети  нови отличия, несекващо вдъхновение и все по-голямо удовлетворение!

Юлия Баймакова

Източник: Топпреса

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.